Varför denna tystnad att någon placerat ut en bomb vid C4-shopping?

Det senaste dygnet har varit ”intressant”, våldsbrotten har rapporterats halverats samtidigt som två misshandlingar skett mitt på ljusa dagen i innerstan. Någon placerade också ut en bomb vid C4 Shopping, som omhändertogs innan någon skadades. Konstigt nog har nyhetsvärdet varit lika stort som någon som vunnit en tävling, eller bedömt vilken kinarestaurang som serverat den bästa vårrullen. Man tycks inte vilja inse faktum att någon potentiellt velat spränga andra människor i luften. Kanske är det så enkelt som att man inte vill bidraga till den enorma otrygghet som vält över staden? Pratar man idag om ”otrygghet” porträtteras man ofta som en hatisk person av politiskt korrekta individer som bor i finare och fortfarande trygga områden.

Vad hände med den idyll som fanns här för några år sedan?

Backar man 3-4 år var Christianstad en stad där man kunde gå på nätterna och i bästa fall möta på någon trevlig granne som sa hej. Nuförtiden har gängen tagit över innerstan efter solnedgång, och personrån tillhör numera vardagen. Uppenbart kan man stå och sparka ner någon på Lilla torg utan att människor reagerar, samtidigt pratar alla om kameror som lösningen på våra problem. Ingen tycks prata om att få ut polisen på gatorna och patrullera som man gjorde förr i tiden? Kameror stoppar inte kniven från att tränga in i någons mage, i bästa fall kan man dock få en ledtråd vem som är gärningsma/ännen. Staden behöver också anställa fler väktare som ronderar betydligt oftare, det behövs en permanent närvaro.

En bomb kommer sällan ensam

Backar man bandet har vår stad drabbas av ett flertal bomber och minst en handgranat mitt i city, bilbränder är inte längre något ovanligt; vilket till och med fått människor att sluta reagera. När man nu placerar ut en bomb vid C4 shopping som hann desarmeras är det inte en helt otrolig tanke att gärningsmannen lär försöka igen. När bombmän misslyckas utan att åka dit, brukar motivationen att fortsätta inte avtaga.

Att därför hålla uppsikt efter termosar eller andra konstiga förpackningar som kan stå utställda är mycket viktigt. Ser man något som ser konstigt ut är det alltid bättre att ringa in det än att tro att någon annan gör det, ett sådant samtal kan rädda liv. Ser man en pågående misshandel eller ett personrån har man en skyldighet att rapportera in det för att få polisen på plats och rädda liv. Precis som ett villakvarter där man har samverkan måste invånarna i innerstan ta samma initiativ; trots att man påstår att tryggheten både ökar och våldsbrotten minskar. Vi måste alla hjälpas åt. En för alla – alla för en!

Bomben på bilden har ingenting att göra med den aktuella bomben

Be the first to comment

Kommentera