Positivt att våra politiker kan enas, C4Kuriren analyserar resultatet

Foto: Skärmdump av dokumentet

Vi är nog många som minns miljöpartisten Åsa Romson som ansåg att alla som åkte tunnelbana i Stockholm var svenskar, och som vägrade ta Jimmie Åkesson i hand. Även om hon sedan något år lämnat politiken som den vandrande katastrof hon var, finns det fortfarande många politiker som tar avstånd från demokrati för att inte ens höra vad Sverigedemokraterna har att säga; nu senast nekades dem uttala sig om framtida järnvägar. I Christianstad har man istället valt att agera demokratiskt där Sverigedemokraterna nu får vara med att arbeta mot brottsligheten, ett dokument och en plan som alla utom Vänsterpartiet (icke förvånande) skrivit under.

Dokumentets vänsterskrivningar…

Då vänstern gjort socioekonomiska faktorer som “sanning” i förklaringsmodellen kring brottslighet är det icke förvånande att den typen av skrivelse hittat in. När de kriminella själva numera säger att de kan tjäna 100 000 i veckan, och många av dem kör Mercedes eller BMW och bär dyra märkeskläder; tåls det att fråga vem man försöker lura? Uppenbart vill man få människor att tro att de är offer, och på sedvanligt vis försöka fånga upp dessa som vänsterväljare. Hade dokumentet sett nyktert på kriminalitet handlar det om att människor ser möjligheten att utföra brottet och komma undan med det, därför uppstår det; inget annat.

Konsekvenser och förebyggande arbete

Det säger sig självt att förebyggande arbete är bra, men att tro att man från politisk nivå helt kan förebygga bort brottslighet är naivt; det är framtida problem man möjligtvis kan stävja marginellt. Otryggheten finns idag, den upplevs här och nu. Däremot tänker man rätt genom att få ut mer väktare på stan, kanske handlar det inte bara om att fortsätta med väktare utan att kommunen själv anställer väktare som agerar lokalpolis så antalet väktare ökar. Det måste få konsekvenser att vara kriminell, och man måste se till att man från kommunens sida gör allt vad man kan för att det ska vara svårt att leva en sådan livsstil. Vilka möjligheter kan det finnas att socialen, polisen och kronofogden arbetar mer samordnat i Christianstad? Har vi stulna bilar, eller bilar vars målvakter har höga skulder? Vilka möjligheter har kommunen att gå igenom fordonen i våra områden med högst brottslighet? Kan vi ta arbetslösa till hjälp? Ta ifrån skuldsatta kriminella allt vad de har om möjligheten finns, Canada goose tas på plats i utbyte mot en jacka från Myrorna; ingen ska behöva frysa.

Orsakerna splittrar och slutmålet bör förena

Det säger sig självt att olika partier har olika förklaringsmodeller för varför brottslighet sker, socialister tror alltid att det handlar om klasskamp medans andra partier ser kultur eller att tror att det endast handlar om arbetslöshet. Därför kan man se att olika partier fått med olika skrivningar i förklaringsmodellerna, och kanske är det så enkelt att många olika faktorer spelar in. Därför tåls det att säga att man lyckas lägga debatten kring orsak på hyllan och istället fokuserat på förslagen för att förbättra situationen.

Ramverket är i sin helhet positivt men det tåls att fråga om det är rimligt att det ska ta ett år (kvartal 4 2020) att komma överens om en budget till projektet. Christianstad har inte tid att vänta så länge, utan arbetet mot kriminella behöver sättas in direkt. Att tillsätta ett interreligiöst råd för att stävja brottsligheten låter också verkningslöst eftersom de kriminella säkerligen inte lever efter religiösa principer, utan det blir ytterligare en kostnad och en handling helt utan resultat. Att satsa på kameraövervakning är dock positivt, men det kan aldrig ersätta polismannen som går på gatan; den enda funktion det kan tillföra är att man lättare kan hitta mördaren.

På kommunal nivå är det än mer viktigt att alla folkvalda får komma till tals och att man formerar majoriteter, eftersom man är så nära folket man kan komma. Därför ska Moderaterna i Christianstad ha en eloge som också bjudit in Sverigedemokraterna, det är nämligen av största vikt att stora väljargrupper inte exkluderas utan också får lov att föra fram sina tankar.

För att ladda ner skrivelsen “Ett handlsag för trygghet” så kan det göras här, diskutera gärna vad du själv tycker på Facebook eller i artikeln.

Be the first to comment

Kommentera