Hur kan en bit asfalt utanför Trefaldighetskyrkan kosta kommunen en halv miljon?

Gång på gång undrar man som medborgare vad som händer med våra skattepengar, och hur man tänker om man köper in en liten trottoar intill kyrkan för svindlande 500 000 kr? Vid en enklare sökning kostar det ca 25 000 kr att asfaltera 250 kvm, för motsvarande peng kan man alltså asfaltera en halv hektar om man nu ringer upp lokala företag. Problemet med politiker och tjänstemän är att många aldrig haft ”riktiga” yrken utanför politiken, man förstår inte hur lång tid det tar för ett vanligt företag att göra en förtjänst på en halv miljon; många tror dessutom att omsättning utgör vinst. Vinsten (dvs. pengarna du har över efter dina kostnader) kan ligga på 3-7% för ett vanligt företag av sin omsättning.

Vår politik är bättre än er!

Problemet när det kommer till hur politiker resonerar är att det numera är en tävling i vem som gör av mest flest pengar. Jag satsar mer på polisen än dig, därför är min politik bättre heter det. Varför argumenterar vi inte hur många bovar vi fångat per bränd skattekrona? Inom ekonomi-utbildningar lär man sig redan första dagen begreppet ”alternativkostnad”, vilket innebär vad ”fan” kan jag annars få för mina surt förvärvade riksdaler? Hade kommunen istället skänkt pengar till Röda korset hade man kunnat bistå med 250 000 påsar nötkräm, 100 000 vaccinationspaket, och 10 000 matpaket till till världens utsatta. Hade vi istället brytt oss om våra äldre tåls det att fråga hur mycket bättre maten inte kunnat bli om vi tillförde denna peng till måltiderna?

Att hålla nere sina kostnader

Många människor tror att rikedom uppstår pga. att man tjänar så mycket pengar, det är precis tvärtom; det handlar endast om hur mycket du gör av med. Om du har 1000 kr över vid månadens slut då har du det bättre än de flesta, har du 5000 kr över lever du väldigt bra; och har du 10 000 är du förmögen. Därför är livets stora hemlighet hur man får en likvid ekonomi inte svårare än att inte göra av med mer pengar än vad du har. När politikerna och våra tjänstemän aldrig dragit in en krona till vare sig samhället utan är en kostnad vi som invånare inte kan påverka, tenderar dessa kostnader att öka. Istället för mat i högklass till våra äldre som sill till påsk och räkor till lördagen blir det en trotar som imponerat på Kung Midas utanför kyrkan.

När kyrkan investerar massor av sina egna pengar för att få en fredad oas mitt centrum, något undertecknad tidigare lobbat för i Kristianstadsbladet; är det bra att kommunen gör det snyggt utanför tomtgräsen. Om man däremot av missnöje till kyrkans förändringar gör något som egentligen är billigt till något som kostar oss en halv miljon; då är man fullständigt ute och cyklar. Som kommunledning har man ett ansvar att hushålla med sina kostnader, då är en halv miljon för 10-20 meter asfalt och några stenar 450 000 för mycket. I det läget är det bättre att avstå och låta besökarna ta de 3-4 cm högre klivet, som det innebär utan en trottoar.

Be the first to comment

Kommentera