Är det rimligt att ta 15 av 40 miljoner ur ABK:s vinst till en pool på Gamlegården?

Foto: Pixabay.com

I veckan visade det sig att den pool det kommunala fastighetsbolaget ABK byggt på Gamlegården kostat hisnande 15 miljoner kronor, en avsevärd summa man hade kunnat få ett slott för. När ABK:s vinst låg på ca 40 miljoner 2017 tåls det att fråga om det är rätt att lägga nästan hälften av dessa pengar på en pool, i ett område där man dessutom har hög kriminalitet? Med facit i hand kan vi konstatera att när lyxbygget blivit vandaliserat varje natt sedan invigning, är kostnaderna mycket anmärkningsvärda. Hur tänker våra politiker som styr ABK när man plöjer ner 22 miljoner varav 15 i en pool, i ett område där man inte kan garantera säkerheten?

Hur mycket pengar är 15 miljoner egentligen?

För att få en uppfattning om dessa pengar måste man sätta de i relation till ett företags vinst. Tittar vi på pappersföretaget Bong som är ett viktigt företag i Christianstad, gjorde dessa en vinst på ca 7 miljoner 2017; dvs. det hade tagit detta företag ca 2 år att skrapa ihop kostnaderna för poolområdet. Vi kan därför konstatera att 15 miljoner är mycket pengar. Hade man besökt företaget Folkpool kostar deras värstingpool ca 350 000 kr, då får man en 4 meter bred och en 8 meter lång pool; är det omöjligt att tro att de kunnat leverera en 16 meter lång pool för 700 000 kr? Vad kostar det att bygga ett omklädningsrum? Kan man göra det billigare än 14 miljoner? Om man dessutom räknar in de totala kostnaderna på 22 miljoner, vad har hyresgästerna fått för 15 miljoner och skattebetalarna för de ytterligare 7?

Att som hyresgäst få återbäring på hyran

För några år sedan (2016) plundrade kommunen ABK:s kassa på 30 miljoner för att man kunde kringgå lagen om 1,34 % eftersom pengarna skulle gå till integration och grupper kommunen hade särskilt ansvar för. I klartext innebär det att personer som behöver få stambyte, ersatta kök, renoverade badrum får vänta eftersom pengarna gått till andra grupper än de som betalat sin hyra. På samma sätt blev det 2017 då vinstpengarna 15 av ca 40 miljoner gick till en pool på Gamlegården. När ABK enligt Aftonbladet har 1800 lägenheter på Gamlegården, av totalt sett 9000 i kommunen innebär det att 20 % av hyresgästerna har möjlighet att nyttja något en betydligt större del får betala för. När området dessutom kantas av hög kriminalitet tåls det att fråga hur man tänker när man lägger ner så mycket pengar när risken för skadegörelse är så överhängande? Vilken värld lever våra politiker i?

Att argumentera för att bygga kommunens badhus i samma område

Om man inte kan garantera säkerheten av en liten pool, hur kan man då göra det med ett badhus i samma område? Frågar man en politiker samma fråga kommer man få svaret att “det är inte samma område utan att badhuset ska placeras på regementsområdet”. Det påståendet är riktigt, gränsen mellan Gamlegården och regementsområdet är tudelad. Problemet handlar dock inte om vilket namn området har utan hur långt det är att gå mellan badhuset och områden med hög kriminalitet. Att därför tro att badhuset skulle bli lämnat i fred om det placerats på regementsområdet, när det handlar om 5-10 minuters promenad; det är en mycket naiv uppfattning eftersom det går mycket fort att slå till och sedan komma inom hemmets fyra väggar.

Vi behöver politiker som är rädda om hyresgästernas och skattebetalarnas pengar, som inte plöjer ner dem i projekt med höga kostnader; utan som höjer nivån på allmännyttan. Det faktum att man som hyresgäst inte har samma möjligheter till högre standard som bostadsrättsinnehavare ska inte raseras för att kommunens ledning plockar ut pengar på projekt som inte tillfaller majoriteten av hyresgästerna. Det är dessutom uppenbart att man måste upphandla betydligt bättre, eftersom kostnaderna för de renoveringar man gjort sprungit iväg ordentligt. Kommunen behöver dessutom sätta hårt mot hårt rörande kriminalitet, så investeringar som görs på infrastruktur inte slås sönder för att säkerheten inte kan garanteras. Att bygga upp och fortsätta lägga pengar på saker som vandaliseras varje natt är fel, stäng därför badet tills kriminaliteten försvunnit.

Be the first to comment

Kommentera